Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookiesSluiten

 

Webinar Laaggeletterdheid en informatie

In Nederland hebben 3 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Hoe kun je laaggeletterdheid herkennen bij jouw medewerkers? Wat zijn de signalen en hoe kun je je collega's helpen?


Laaggeletterde medewerkers hebben vaak last van de angst dat hun probleem wordt ontdekt. Werk- en veiligheidsinstructies kunnen zij niet goed begrijpen. Digitale innovaties kunnen zij moeilijk volgen. En een leven lang ontwikkelen zit er niet in, waardoor hun loopbaan stagneert. De stress als gevolg van dit alles, kan leiden tot verzuim en uitval.

Webinar     


 

Help deze medewerkers om ongemakkelijke en onveilige situaties te voorkomen en biedt ze kansen op een interessante loopbaan. Doe kosteloos mee aan ons webinar, leer hoe je medewerkers met taal-, reken- en digitale uitdagingen herkent en ontdek wat jij kunt doen om ze te ondersteunen.

In het webinar bespreken we met adviseurs van de Stichting Lezen en Schrijven wat laaggeletterdheid precies is. Je hoort welke tools de stichting ontwikkeld heeft waar je direct mee aan de slag kunt.

Voor wie 

medewerkers, HR-professionals, managers, leidinggevenden en werkgevers.
 

Waar    

online.
 

Kosten    

gratis.
 

Data

Dinsdag 15 april 2025:     10.30 - 12.30 uur
Dinsdag 22 juli 2025:       13.30 - 15.30 uur
 

Hoe aanmelden

Geïnteresseerde werkgevers kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier.




Meer informatie


Laaggeletterdheid in touringcarbranche en in de zorg- en taxibranche

 

Samen werken aan sterke basisvaardigheden voor iedereen


Waarom is laaggeletterdheid een belangrijk thema in onze sector?
In Nederland hebben meer dan 3 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Daardoor vinden ze digitale vaardigheden ook vaak lastig. In de touringcarbranche en in de zorg- en taxibranche zijn basisvaardigheden zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden heel belangrijk om veilig en goed te werken. Chauffeurs moeten bijvoorbeeld ritopdrachten lezen, een route volgen of veiligheidsregels begrijpen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kunnen problemen krijgen in hun werk en in het dagelijks leven.

Herken de signalen van laaggeletterdheid
Veel mensen die moeite hebben met basisvaardigheden proberen dit te verbergen. Er zijn een aantal signalen waar je op kan letten. Zoals:

• Moeite met het invullen van formulieren of declaraties

• Problemen met het lezen van een ritopdracht of planningssystemen

• Niet reageren op e-mails of berichten

• Regelmatig vragen om mondelinge instructies in plaats van geschreven informatie

• Moeite met het begrijpen van verkeersregels of bedrijfsvoorschriften

Wat kunnen werkgevers doen?

Werkgevers en leidinggevenden kunnen een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van medewerkers met lage basisvaardigheden. Dit kan op verschillende manieren:

1. Creëer een open en veilige werkomgeving – Zorg ervoor dat basisvaardigheden bespreekbaar is in alle lagen van het bedrijf. Zodat  medewerkers zich niet schamen en durven te vragen om ondersteuning.

2. Bied praktische hulp – Denk aan begrijpelijke taal in documenten, pictogrammen of gesproken instructies.

3. Stimuleer scholing en ontwikkeling – Er zijn verschillende cursussen en trajecten beschikbaar voor medewerkers die hun basisvaardigheden willen verbeteren. Het is belangrijk dat een traject aansluit bij de de leervraag van de werknemer. Maak investeren en werken aan basisvaardigheden onderdeel van de leercultuur bij jou in het bedrijf.


E-learning

FSO en het Sociaal Fonds Mobiliteit bieden een e-learning Laaggeletterdheid aan. In de e-learning gaat het over:

  • Aard en omvang van laaggeletterdheid.

  • Relatie van laaggeletterdheid met jouw werkveld.

  • Herkennen van laaggeletterdheid.

  • Wat je kunt doen.





Ondersteuning via Stichting Lezen en Schrijven

Wil je als medewerker of werkgever direct aan de slag? Stichting Lezen en Schrijven adviseert bij het organiseren en vormgeven van het juiste leertraject. Bezoek www.taalwerkt.nl voor meer informatie en om contact op te nemen met een adviseur.

 
Logo Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Logo Europese Unie Logo FSO Logo Sociaal Fonds Mobiliteit